Hozzávalók:
egész liba vagy libacomb/fõ
só
majoránna
0,5 kg sárgarépa
30 dkg vöröshagyma
2 alma
A libasült elkészítése:
Megmossuk a libát, majd kívül-belül megsózzuk, belsejébe majoránnát teszünk.
A lábakat a püspökfalathoz rögzítjük, hogy a hús megõrizze eredeti formáját, majd tepsibe tesszük, s körülrakjuk darabolt almával, sárgarépával és vöröshagymával.
Forró sütõben sütjük, közben folyamatosan locsoljuk saját zsírjával. A liba könnyen kiszárad ezért a tepsit először fedjük alufóliával, sütőben 150 fokon pároljuk így, mintegy másfél óra hosszat. Közben ellenőrizzük, s amikor a comb vastag része már puha, fólia nélkül tesszük vissza a sütőbe, így fogja megkapni majd a szép piros-barna színét. Ehhez 160-170 Celsius fokon sütjük tovább, 15-20 percig.
Végül eltávolítjuk a rögzítõ zsineget vagy tût és tálaljuk. Tálalás előtt érdemes várni 15- 20 percet, hogy könnyebben szelhetővé váljon a liba.
Köretnek párolt káposztát és sültburgonyát ajánlunk.Párolt káposzta
Hozzávalók:
1 fej (kb. 1,5 kg)vörös vagy fehér káposzta
5 dkg hagyma
5 dkg cukor
2 g köménymag
4 cl ecet
1 dl vörös- vagy fehérbor
só
zsír vagy olaj
A káposztát vékonyra szeleteljük, majd megsózzuk és kb. fél órát állni hagyjuk.
A hagymát zsírban vagy olajban pirítjuk,utána feleresztjük a hagymát ecettel és kevés vízzel, majd hozzáadjuk a káposztát, megfûszerezzük köménymaggal, sóval, cukorral.
Fedõ alatt puhára pároljuk a káposztát.
Végül ráöntjük a bort de ez akár el is hagyható.
Csak frissen az igazi!
Amit a Márton napról tudni szeretnél megnézheted itt.
Puli és Juhász – pesti csárda a belvárosban
-
PULI és JUHÁSZ – Harcsapaprikás, túrós csusza és aranygaluska –
juhászbölcsességgel tálalva, puli-lelkesedéssel fűszerezve. A Dob utca és
Síp utca sarkán...
1 hete
0 HOZZÁSZÓLÁS:
Megjegyzés küldése