2009-11-08

Márton napi receptek-sült liba



Hozzávalók:

egész liba vagy libacomb/fõ

majoránna
0,5 kg sárgarépa
30 dkg vöröshagyma
2 alma


A libasült elkészítése:

Megmossuk a libát, majd kívül-belül megsózzuk, belsejébe majoránnát teszünk.

A lábakat a püspökfalathoz rögzítjük, hogy a hús megõrizze eredeti formáját, majd tepsibe tesszük, s körülrakjuk darabolt almával, sárgarépával és vöröshagymával.

Forró sütõben sütjük, közben folyamatosan locsoljuk saját zsírjával. A liba könnyen kiszárad ezért a tepsit először fedjük alufóliával, sütőben 150 fokon pároljuk így, mintegy másfél óra hosszat. Közben ellenőrizzük, s amikor a comb vastag része már puha, fólia nélkül tesszük vissza a sütőbe, így fogja megkapni majd a szép piros-barna színét. Ehhez 160-170 Celsius fokon sütjük tovább, 15-20 percig.

Végül eltávolítjuk a rögzítõ zsineget vagy tût és tálaljuk. Tálalás előtt érdemes várni 15- 20 percet, hogy könnyebben szelhetővé váljon a liba.

Köretnek párolt káposztát és sültburgonyát ajánlunk.
Párolt káposzta

Hozzávalók:

1 fej (kb. 1,5 kg)vörös vagy fehér káposzta
5 dkg hagyma
5 dkg cukor
2 g köménymag
4 cl ecet
1 dl vörös- vagy fehérbor

zsír vagy olaj

A káposztát vékonyra szeleteljük, majd megsózzuk és kb. fél órát állni hagyjuk.
A hagymát zsírban vagy olajban pirítjuk,utána feleresztjük a hagymát ecettel és kevés vízzel, majd hozzáadjuk a káposztát, megfûszerezzük köménymaggal, sóval, cukorral.
Fedõ alatt puhára pároljuk a káposztát.
Végül ráöntjük a bort de ez akár el is hagyható.

Csak frissen az igazi!


Amit a Márton napról tudni szeretnél megnézheted itt.

0 HOZZÁSZÓLÁS:

Megjegyzés küldése

 

Szegedi Szemek Olvasói

Szeged a térképen

 

SZEGEDI SZEMEK - DESIGNED BY APÁT LAJOS