2009-10-11

Shusi maki



Hozzávalók:

Rizs : 22 dkg rövid szemű rizs
5 dl víz
2 evőkanál rizsecet
1 evőkanál porcukor
1 teáskanál só

Belevalók: nagyon friss lazac, tonhal, pisztráng, rák
meghámozott kígyóuborka,
fél avokádó, répa
norilap
wasabi tetszés szerint





A rizst hideg vízzel forrald fel, majd lassú tűzön főzd addig, míg a rizs magába szívja az összes vizet. Miután levetted a tűzről, lefedve hagyd állni még 10 percig. Keverd össze az ecetet, a cukrot és a sót, majd add hozzá a rizshez. Addig keverd, míg a rizs kihűl.


A halat vágd vékony csíkokra. Az uborkát és az avokádót vágd körülbelül 5 cm hosszú gyufaszálnyi csíkokra.


Helyezd a nori lapot a bambusz gyékényre, a fényes felével lefelé (használhatsz zsírpapírt is) Helyezd rá a rizst a nori lapra, simítsd el alaposan úgy, hogy a két széléig érjen. Egy oldalon hagyj egy kb. ujjnyi vastag részt szabadon (a tőled távolabb eső részen). A könnyebb munka érdekében olajozd vagy vizezd be az ujjaidat!



A rizs közepén teríts szét egy hosszú csíkban nagyon kevés wasabit. A haldarabokat, az uborkát, az avokádót, a répát rendezd el a wasabicsíkon. A belevalókat lehet tetszés szerint variálni, pl.: lazac- uborka; tonhal-avokádó stb.


A papír vagy alátét segítségével szorosan tekerd fel az aljáról a norilapot, hogy bezárja a rizst és a közepén a többi hozzávalót. A norilap széleit vizezd be kissé és nyomd össze, ezáltal bezárod a tekercset.



Ezután a noritekercset vágd 2,5 cm-es szeletekre. Tálaláskor tedd mellé a szójaszószt és külön a wasabit.

0 HOZZÁSZÓLÁS:

Megjegyzés küldése

 

Szegedi Szemek Olvasói

Szeged a térképen

 

SZEGEDI SZEMEK - DESIGNED BY APÁT LAJOS